Kuchnia

obiad

Krokiety z kapustą i grzybami.

Skład. Ciasto:
50 dag mąki pszennej
ok. 300ml wody gazowanej
ok. 300ml mleka
2 jaja
2 łyżki oliwy
szczypta soli i pieprzu

Nadzienie z kapusty:
1kg kapusty kwaszonej
1 szklanka suszonych grzybów
1 cebula
2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
sól, pieprz do smaku


Wykonanie:
Rozrabiamy ciasto na naleśniki. Przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, oliwę, pieprz, sól i po połowie wody i mleka. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe mleko i wodę a następnie smażymy naleśniki na małej ilości oleju.
Suszone grzyby dzień wcześniej moczymy, a następnie gotujemy do miękkości.
Kiszoną kapustę dobrze płuczemy w wodzie i gotujemy do miękkości dodając przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu).
Następnie odcedzamy, dobrze odciskamy i kroimy na drobne kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obsmażamy na oleju słonecznikowym. następnie dodajemy do niej kapustę oraz pokrojone drobno grzyby. Dusimy wszystko około 30 minut, stale mieszając i dobrze doprawiając solą, pieprzem i ewentualnie papryczką chilli.
Farsz odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na środek każdego naleśnika dajemy farsz i równomiernie rozsmarowujemy po całości. Zwijamy w kopertę a następnie w krokiety. Przed podaniem obsmażamy z dwóch stron na patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation