Kuchnia

Mmm

Śmietankowy sernik na spodzie Oreo.

Spód
20 ciasteczek Oreo
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki masła

Sernik
200 g kremowego sera typu Philadelphia
200 g tłustego sera homogenizowanego
2 jajka, w temperaturze pokojowej
⅔ szklanki / 130 g cukru
1 laska wanilii

Śmietankowa warstwa
2 szklanki kwaśnej śmietany 15%
2 łyżki cukru


Przygotowanie

Spód
W rondelku delikatnie rozpuścić masło na małym ogniu. Rozkruszyć ciasteczka, przesypać do blendera, dodać cynamon i zmiksować. Dodać masło i miksować na jednolitą masę. Przygotować tortownicę z klamrą o średnicy 18 lub 20 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasteczka, dokładnie wklepać dnem szklanki, tworząc ściankę o 1 cm wysokości po bokach. Odstawić do lodówki.

Masa sernikowa
Nagrzać piekarnik do 180 st.
W misie miksera umieścić ser kremowy i homogenizowany, miksować aż serki będą puszyste. Dodać jajka, cukier i nasiona laski wanilii, miksować do czasu aż masa będzie bardzo gładka. Wlać do formy i umieścić w piekarniku na środkowej półce. Piec przez 35 minut.

Wykończenie
Tymczasem, kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na 5 minut. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 230 st. Delikatnie przelać śmietanę na wierzch sernika, wygładzić. Ponownie włożyć do piekarnika i piec przez 9 minut. Ewentualnie zmniejszyć temperaturę kiedy wierzch zacznie się rumienić. Ostudzić.
Smacznego.
Pyszny zaraz po schłodzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation