Kuchnia

kulinaria

Cebulowa zupa

"Maison soupe à l'oignon", czyli domowa zupa cebulowa, którą tym razem przygotowałam na sposób francuski inspirując się recepturą Julii Child. Każdy kto lubi podsmażaną cebulkę zakocha się w tej zupie. Aby wzbogacić smak mojej zupy zamiast kromki czerstwego pieczywa z serem dodałam crostini z pietruszkowym pesto i pecorino. Zmiana niewielka, ale jakże znacząca dla smaku.


Cebulowa zupa

Receptura na 2 porcje:

1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 szklanka cienko pokrojonych krążków cebuli
szczypta lub dwie soli (do smaku)
szczypta cukru
półtora szklanki bulionu
1/4 szklanki białego wina
mały listek laurowy
szczypta suszonej szałwii
świeżo mielony pieprz

Cebulę podsmaż na oleju, aż zmięknie i zeszkli się. Teraz dodaj masło, sól i cukier, wtedy cebula skarmelizuje się - nie zapomnij mieszać. Powinna mieć złocisty kolor. Wlej gorący bulion i wino, dodaj liść laurowy i szałwię, po czym gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Dopraw na koniec solą i pieprzem. Podawaj z kromkami chleba i tartym serem lub pysznymi crostini - przepis tutaj :)

Miłego dnia ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation