Kuchnia

INDYJSKA

Tajemnica barów orientalnych - Kurczak po wietnamsku

Składniki:

Ryż
250 g kurczaka (najlepiej mięso z udka)
Ciemny sos sojowy
1/2 cebuli
2 łyżki cukru
pasta chilli ( dla lubiących ostre smaki)

Przygotowanie:

Najpierw należy ugotować ryż, gdyż to zajmuje najwięcej czasu.
Połówkę cebuli kroimy w pióra.
Kurczaka kroimy w ok 5 cm kawałki. Wkładamy go do niewielkiej miseczki polewamy dwoma łyżeczkami sosu sojowego (możemy też dodać pasty chilli według uznania). Całość mieszamy i odkładamy na ok 15 minut.
Następnie nagrzewamy woka i wsypujemy na niego dwie łyżki cukru i karmelizujemy go , uważając aby go nie spalić. Kiedy cukier się już skarmelizuje dodajemy do niego przygotowanego wcześniej kurczaka i smażymy go na dużym ogniu przez ok 3 minuty.
Następnie dodajemy 2 łyżeczki sosu sojowego. Całość smażymy aż sos w większości się zredukuje. Na samym końcu dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę. Wszystko smażymy przez 1 minutę co jakiś czas mieszając.

Gotowe!


http://tasteinspirations.blogspot.com/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation