Kuchnia

desery

tłuszcz do wysmarowania blachy
3 jajka
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
45 g mąki
45 g mąki ziemniaczanej
200 ml espresso (schłodzone)
4 cl likieru kawowego
250 g truskawek
4 żółtka
4 łyżki cukru
500 g sera mascarpone
starta skórka cytrynowa z jednej cytryny
2 łyżki kakao do posypania
ewentualnie truskawki i mięta do ozdoby
Etapy przygotowania

1
Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem (forma ok. 20x20 cm).
2
Białka oddzielić od żółtek. Białko ubić na sztywno z 3 łyżkami zimnej wody. Cukier i cukier waniliowy wymieszać. Dodać żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać do masy jajecznej, ostrożnie mieszając. Masę biszkoptową równomiernie rozsmarować w blaszce do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku (elektryczna kuchenka - 200°C, kuchenka gazowa – pozycja 3) przez 15-20 minut.
3
Biszkopt wyjąć z blachy i pozostawic do ostygnięcia. Wymieszać espresso z likierem. Umyć, osuszyć truskawki i drobno pokroić. Żółtka ubić z 4 łyżkami cukru na biało-kremowa masę. Stopniowo dodawać ser mascarpone i skórkę cytrynową. Biszkopt przekroić wszerz na 2 części. Jedną połowę włożyc do formy (20x20 cm), a drugą skropić mieszanką espresso.
4
Na jednej połowie rozprowadzić ser mascarpone. Ułożyć truskawki. Przykryć drugim spodem. Skropić ponownie espresso. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu. Posypać kakao i pozostawić na 2-3 godziny w lodówce. Można również przyozdobić truskawkami i listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation