Kuchnia

Zupy

K&L Food Blog Polska: Zupa-krem z Selera Korzeniowego

dla 4-5 osób:

2 selery korzeniowe
1 cebula
3 średnie ziemniaki
3 ząbki czosnku
600ml rosołu warzywnego
100 ml śmietany
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 szklanki tartego parmezanu
3 łyżki masła
sól, zmielony czarny pieprz do smaku
nać pietruszki i parmezan do przybrania
Obieramy wszystkie warzyw. Ziemniaki i selera kroimy w kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy trochę masła na patelni i smażymy aż cebula będzie złota i miękka, dodajemy czosnek, jeszcze chwilę smażymy. Przekładamy do dużego garnka.

Teraz dodając łyżkę masła na patelni smażymy selera i ziemniaki, przez 5-6 minut. Umieszczamy je również w garnku i dodajemy rosół, tak aby warzywa były przykryte, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym skręcamy ogień i gotujemy aż warzywa będą miękkie przez około 20 - 25 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Po schłodzeniu, miksujemy zupę aż uzyskamy jednolita kremową masę. Następnie parę łyżek zupy mieszamy ze śmietaną w kubku. Zupę w garnku podgrzewamy i dodajemy śmietanę mieszając, dodajemy również wino oraz parmezan, wszystko mieszamy na niskim ogniu przez minutę, doprawiamy do smaku. Podajemy posypane parmezanem i udekorowane natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation