Kuchnia

ciasta

Ciasto na maślance z jagodami i kruszonką
Jest to chyba najprostsze ciasto z piekarnika jakie może być - wystarczy wsypać i wlać wszystkie składniki do miski, zamieszać i wylać na blaszkę. Potem tylko ułożyć owoce, posypać kruszonką i upiec :) Można je zrobić z połowy porcji, ale wtedy będzie o połowę niższe :)

SKŁADNIKI:
5 szklanek mąki,
2 szklanki ksylitolu Naturalnie Zdrowe (lub zwykłego cukru),
3/4 szklanki oleju,
4 jajka,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
2 szklanki maślanki,
2 garście jagód,
kruszonka: masło+cukier+mąka.

PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia- mieszamy. Wlewamy mokre składniki: maślankę, jajka i olej. Mieszamy ok. 5 minut drewnianą łyżką, tak by wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa tortownica 24cmx24cm). Jagody mieszamy z 1 łyżeczką mąki i wysypałam na ciasto. Z masła, cukru i mąki robimy kruszonkę (składniki brałam na oko). Odrywamy kawałki kruszonki i rzucamy na ciasto. Pieczemy ok. 80-90 minut w 180 stopniach. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, pieczemy do tzw. suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation