Kuchnia

cooking

RABARBAROWE ŚNIADANIE Z PISTACJAMI

Składniki:

1 kg rabarbaru
4-5 łyżek brązowego cukru

kubek gęstego jogurtu typu greckiego
garść obranych, niesolonych pistacji
opcjonalnie: miód do smaku, suszone truskawki lub maliny do dekoracji


Przygotowanie:

Przygotowujemy mus rabarbarowy: rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, obieramy i kroimy na kawałki. Rabarbar wrzucamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i stawiamy na małym ogniu. Podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy, póki rabarbar się nie rozpadnie. Studzimy i – jeśli chcemy, by mus był bardzo gładki – przecieramy przez sito.
Do miseczek lub szklanek wkładamy po 2 łyżki musu rabarbarowego, przekładamy jogurtem, znów musem i znów jogurtem. Posypujemy pokruszonymi pistacjami. Opcjonalnie możemy dodać nieco miodu dla słodyczy i posypać pokruszonymi drobno suszonymi truskawkami lub malinami.
Rabarbarowe śniadanie możemy urozmaicić np. migdałami lub orzechami laskowymi, a jogurt przyprawić ziarenkami wanilii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation