Fotografia
Galeria
Kruche babeczki z porzeczkami
Składniki na kruche ciasto (18 babeczek):
450 g mąki pszennej
150 g masła, zimnego
100 g smalcu, zimnego
1 żółtko
100 g cukru pudru
3 łyżki mleka, zimnego
Mąkę przesiać, dodać masło, smalec, posiekać, dodać żółtko, cukier, mleko, szybko zagnieść, owinąć folią (można również zmiksować w malakserze). Odłożyć na 1 - 2 godziny do lodówki.
Przygotować klasyczną formę do muffinek (mogą to być też metalowe pojedyncze karbowane foremki na babeczki). Wysmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar mąki strzepać.
Nadzienie porzeczkowe:
500 g porzeczek (u mnie czerwona i czarna pół na pół)
3 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
150 g cukru
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek
Porzeczki przełożyć do miseczki, delikatnie wymieszać ze skrobią i cukrem.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na grubość około 2 -3 mm. Szerokim kubkiem lub foremką do wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nałożyć nadzienia porzeczkowego, do wysokości babeczek. Z pozostałego ciasta wycinać paski kruchego ciasta i ułożyć je w kratkę na babeczkach. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut, do zezłocenia się ciasta (pod koniec pieczenia nadzienie porzeczkowe zacznie się wyraźnie gotować wewnątrz i 'bąbelkować' ponad babeczki). Wyjąć, przestudzić lekko w foremkach, następnie wystudzić na kratce.
Wystudzone można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Smacznego :-).
MA==