Kuchnia

Kraina miodem płynąca...

Tarta kawowa - na zimno

Składniki:
200 g ciasteczek amaretti
180 g wafelków czekoladowych
100 g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
250 g serka mascarpone
400 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki likieru amaretto
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki żelatyny
bezy do posypania wierzchu

Forma do tart 24 cm



Ciasteczka i wafelki mielimy, dodajemy rozpuszczone masło mieszamy i przekładamy do foremki. Dociskamy do brzegów i dna formy, wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy i studzimy. Do miski wkładamy serek, jogurt, kawę, cukier, likier i miksujemy na gładko. Dodajemy żelatynę i znowu miksujemy. Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypójemy pokruszonymi bezami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation