Kuchnia

Kuchnia - sosy, pasty, masła, itp...

gary barbary: Baba ghanoush (pasta z bakłażana)

Składniki:

duży bakłażan
3 łyżki tahini*
porządny chlust oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
ząbek czosnku
1-3 łyżki jogurtu naturalnego


* przepis na tahini

Bakłażana nakłuwamy widelcem i pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku (200 stopni C) aż skórka zacznie pękać a miąższ będzie miękki (30 - 50 min.). Następnie wyjmujemy go, przekrawamy wzdłuż i wyjmujemy (wydłubujemy) miąższ. Dodajemy do niego zmiażdżony ząbek czosnku, sok z cytryny, tahini i oliwę z oliwek. Miksujemy blenderem na gładką masę. Próbujemy i łagodzimy smak jogurtem naturalnym (ewentualnie zaostrzamy czosnkiem/cytryną).

Pastę podajemy schłodzoną z ciepłą pitą lub tortillą albo jako dip.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation