Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

COFFEE CAKE

Składniki na keksówkę 22 cm:



* 1/4 szklanki mleka

* 12 pełnych łyżeczek kawy rozpuszczalnej (użyłam Jacobs Velvet)

* 1 szklanka mąki

* 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 szczypta soli

* 120 g bardzo miękkiego masła

* 3/4 szklanki cukru

* 2 duże jajka



Lukier:



* 3/4 szklanki cukru pudru

* 2 łyżeczki mleka

* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej



Kawę zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Jajka ubijamy z masłem, dodajemy cukier, a następnie kawę oraz wszystkie suche składniki wcześniej wymieszane. Nie przejmujcie się, jeśli będziecie mieć wrażenie że ciasto się zważyło, tak może zareagować masło po dodaniu kawy. Miksujemy ok dwóch minut.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej keksówki i pieczemy ok 45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już suche). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy na około dwie godziny aby wystygło.

Przestudzone ciasto wyjmujemy z keksówki i umieszczamy na półmisku i polewamy lukrem. Aby przygotować lukier łączymy cukier z kawą, a następnie dodajemy mleko i energicznie mieszamy aż uzyskamy raczej gęsty lukier. Jeśli wydaje się Wam, że lukier jest za gęsty możecie dodać jeszcze kilka kropel mleka, a jeśli za rzadki, to dodajcie odrobinę cukru. Polukrowane ciasto wstawiamy na ok 30 minut do lodówki aby lukier stężał, a następnie wyjmijcie je, ponieważ ciasto nie powinno byc trzymane w lodówce.

http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/03/Coffee-cake.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation