Kuchnia

Przepisy

CHLEBEK BANANOWY NA MĄCE RYŻOWEJ
Na początek uwaga. Mąka ryżowa = ryż + młynek elektryczny do mielenia kawy. Może być sklep, ale jest dużo drożej.
Uwaga, ta wersja chleba bananowego jest prawie w ogóle niesłodka. Cała słodycz jest zawarta w bananach i miodzie, ale tym, którzy wolą bardzo słodką opcję, polecałabym dodanie albo cukru, albo na przykład daktyli.

Składniki, które będą potrzebne to:

260 g mąki ryżowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 łyżki wiórków kokosowych
migdały i nerkowce pokrojone
3 łyżki miodu
6 bananów
2 jajka
120 ml oleju kokosowego

Białka ubijamy na sztywno. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą, cynamonem, gałką muszkatołowa, wiórkami kokosowymi, migdałami i drobno pokrojonymi nerkowcami. Do białek dodajemy żółtka, miód, banany, olej kokosowy i wszystko ze sobą mieszamy. Do mieszanki bananowej dodajemy suche składniki i mieszamy dokładnie.

Przelewamy całość do nasmarowanej odrobiną oleju foremki i pieczemy ok. 40 minut (lub do suchego patyczka) w 180 stopniach.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation