Fotografia

Fotografia

Rozpływająca się w ustach karkówka według sugestii Magdy Gessler

Składniki:
* 1 kg karkówki (ważna jest jakość mięsa, kupujcie w kawałku, ma być różowa, nie za duża)
* 3 cebule
* sól gruboziarnista,pieprz, słodka papryka,kolendra,
* litr mleka 2%

1. Karkówkę kroimy na steki. Nacieramy przyprawami, obsypujemy kolendrą. Cebulę kroimy w cienkie krążki.
2. W wysokim naczyniu układamy mięso warstwami z cebulą tzn. warstwa mięsa - cebula, warstwa mięsa - cebula.
3. Zlewamy mlekiem. Naczynie owijamy folią do żywności i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
4. Mięso wyjmujemy z marynaty. Steki obsmażamy na patelni grillowej bez tłuszczu !
5. Obsmażone mięso wkładamy do sosu.

Składniki i przygotowanie sosu chrzanowego
* 2 czubate łyżki klarowanego masła
* 4 łyżki mąki
* pół cebuli
* pół litra mleka
* szklanka bulionu z kurczaka
* 2 łyżki chrzanu (w zasadzie według uznania)
* sól, biały pieprz

1. W wysokiej patelni lub wysokim rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy mąkę i zasmażamy, po czym stopniowo wlewamy mleko wymieszane z rosołem cały czas mieszając trzepaczką.
2. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję sosu, doprawiamy solą i chrzanem.
3. Do sosu wkładamy mięso i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 30 - 40 minut.

http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/10/rozpywajaca-sie-w-ustach-karkowka-wedug.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation