Kuchnia

zupa

Zupa z ciecierzycy
150 g ciecierzycy
3 średnie ziemniaki
1 czerwona papryka
150 g mrożonej włoszczyzny
1 cebula
3 ząbki czosnku
750 ml bulionu warzywnego
20 ml oliwy z oliwek
1/2 szkl. posiekanej natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz

Na 12 godzin przed gotowaniem zupy opłucz ciecierzycę, zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia. Po tym czasie zagotuj ciecierzycę w wodzie, w której się moczyła. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 40 min. Ziemniaki obierz i pokrój w centymetrową kostkę. Paprykę umyj i pokrój na kawałki. Włoszczyznę wysyp na sitko i opłucz pod bieżąca wodą. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Po 20 minutach gotowania ciecierzycy w drugim garnku rozgrzej masło. Wrzuć na nie posiekaną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć ziemniaki, włoszczyznę i paprykę. Zamieszaj i wlej bulion. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 20 min. Ugotowaną ciecierzycę odcedź i dorzuć do zupy. Jeszcze raz krótko zagotuj i odstaw na 5 minut. Zupę przed podaniem obficie posyp natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation