Kuchnia

w słoiku

mieszanka przypraw taco

Domowa mieszanka przypraw do dań kuchni meksykańskiej (ale nie tylko!)
Można nią doprawiać mięso wołowe/wieprzowe/drobiowe na grilla, do smażenia i do pieczenia. Sprawdzi się jako marynata do steków, szaszłyków i hamburgerów.

Składniki:
3 łyżeczki chilli w proszku (ilość zależy od indywidualnych preferencji; tutaj wersja „średnia”)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cebuli granulowanej
1/2-1 łyżeczki płatków czerwonej papryki
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki kuminu rzymskiego mielonego
2 łyżeczki soli (ilość zależy od indywidualnych preferencji; tutaj wersja „średnia”)
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Wymieszać wszystkie składniki. Przechowywać w zakręconym słoiku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation