Kuchnia

w słoiku

PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY I MŁODYCH BURAKÓW | weganon.pl
SKŁADNIKI:

– 2 szklanki czerwonej soczewicy
– 3 młode buraki z botwinki
– 5 łyżek tahiny
– 1 starty ząbek czosnku
– sok z 1 cytryny
– do polania oliwa
– do posypania zatar
– około 1/2 szklanki zimnej wody
– płaska łyżeczka mielonego kminu
– sól do smaku


WYKONANIE:

– soczewice zalać wodą i ugotować na miękko, ale tak by się nie rozpadła na mazie (około 10-15 minut)
– odcedzić i wystudzić a następnie dokładnie zmielić w maszynce lub blenderem czy malakserem
– buraki ugotować do miękkości lub upiec w 220 stopniach w foli aluminiowej. Wystudzić i obrać. Zmiksować
– połączyć soczewicę z burakami. Dodać tahinę, sok z cytryny i czosnek. Ponownie zmiksować
– dodać kmin, sól do smaku i tyle wody by powstała pasta gęstości hummusu
– wyłożyć na talerz, polać oliwą i posypać zatarem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation