Kuchnia

Kulinaria

CANNELONI Z MIELONYM.

Składniki:

makaron Canneloni ok. 16 szt.

15 dag startego żółtego sera

Farsz:

1/2 kg mięsa mielonego

2 cebule

4 ząbki czosnku

1/2 szkl. soku pomidorowego

2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 jajko

2 łyżki majonezu

sól, pieprz, oregano

odrobina oleju

Sos:

2 jajka

0,5 szkl. śmietanki 30%

sól, pieprz

0,5 szkl. soku pomidorowego

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju poddusić pokrojone drobno cebule i 2 ząbki czosnku. Następnie dodać mięso mielone i smażyć ok. 20 minut, dodając sól, pieprz i oregano. Pod koniec smażenia dodać 2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego i 1/2 szkl. soku pomidorowego. Zdjąć z ognia i dodać 1 jajko i 2 łyżki majonezu wymieszanego z rozgniecionymi 2 ząbkami czosnku..W ten sposób mamy gotowy już farsz, którym należy napełnić rurki makaronu i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Teraz przygotowujemy sos: 2 jajka ubić mikserem, dodać śmietanę, sok pomidorowy i przyprawy, chwilę miksować. Polać tym sosem rurki canneloni, na wierzchu posypać startym żółtym serem. Przykryć naczynie i zapiekać w piekarniku ok. 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation