Kuchnia

kuchnia

Gulasz z kurczakiem po węgiersku
Składniki: ( na około 5-6porcji)

1/2 kg piersi z kurczaka
1 duża papryka zielona
1 duża papryka czerwona
1/2 żółtej papryki
2 ząbki czosnku (przeciśnitęgo przez praskę)
1 duża lub dwie małe cebule
3 -4 łyżki oleju
4 średnie pomidory (można użyć w puszce)
2 szklanki bulionu
1/4 szklanki śmietany

Przyprawy:

słodka papryka
kminek (w proszku)
pieprz i sól
bazylia
oregano
chilli

Cebulę, paprykę i pomidory posiekać w kostkę.

Na oleju podsmażyć cebulę, wrzucić czosnek. Umyte mięso pokroić w większą kostkę i dorzucić do cebuli. Smażyć aż całość zmięknie.

Następnie dorzucić papryki, przyprawić i podsmażyć jeszcze 5 minut. Wszystko przełożyć do garnuszka z grubszym dnem. Zalać bulionem, dodać pokrojone w kostkę pomidory i zagotować. Zmniejszyć ogień na mały, przykryć i trzymać tak przez około 45 minut. W tym czasie jeszcze raz doprawić przyprawami. Nigdy nie żałuje mielonego kminku i papryki :)

Do śmietany dodać odrobinę gorącego płynu z gulaszu, wymieszać dodać jeszcze odrobinę i wtedy całość wlać do gulaszu (inaczej zahartować śmietanę).Gdyby był za rzadki zagęścić łyżką mąki-ja tak zrobiłam.

Całość trzymam jeszcze na ogniu przez około 5 minut. Mięso powinno i warzywa powinny być miękkie.

Gulasz wychodzi bardzo smaczny, zamist śmietany można dodać mąkę. Podawać ze świeżym pieczywem lub gotowanymi w ćwiartki czerwonymi ziemniakami i sałatką.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation