Kuchnia

Lody

Moje Wypieki | Lody z oreo

Składniki na około 1,5 litra:

1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (400 g), schłodzonego*
600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub wódki)
300 g ciastek Oreo, połamanych na kawałki (część odłożyć na wierzch)

Schłodzone mleko, śmietanę kremówkę i ekstrakt waniliowy i umieścić w naczyniu lub misie miksera i rozpocząć ubijanie. Ubijać do powstania gęstego kremu. Do tak powstałego kremu dodać pokruszone ciasteczka Oreo i wymieszać szpatułką. Przełożyć do pojemniczka, na wierzch wysypując część odłożonych pokruszonych Oreo. Przykryć, umieścić na 4 godziny w zamrażarce. Przed podaniem ocieplić przez 10 minut w temperaturze pokojowej.

* Uwaga na gramaturę puszek z mlekiem - w UK mają zawartość 400 g, w Polsce zazwyczaj ponad 530 g.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation