Kuchnia

kuchnia

Nalewka gruszkowo-koniakowa

Do przygotowania nalewki potrzeba:

2kg aromatycznych i soczystych gruszek
10 gożdzików
1 strąk wanilii
0,75l spirytusu
0,7kg cukru
40ml winiaku
40ml rumu

Gruszki należy dokładnie umyć i pokroić w kostkę (oddzielając ogryzek z pestkami). Gruszki wsypujemy do słoja, dodajemy goździki, wanilię i zalewamy spirytusem. Odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na 4 miesiące.

Po 4 miesiącach płyn zlewamy do butli, korkujemy i odstawiamy. Gruszki zasypujemy cukrem i odstawiamy na kolejne 2-3 miesiące, często potrząsając słojem, tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Po tym czasie uzyskany syrop zlewamy do kolejnej butli. Pozostałe gruszki wyciskamy, używając do tego celu tetry lub mini prasy do owoców.

Po odciśnięciu gruszek łączymy wszystkie 3 płyny w dużej butli, dodajemy winiak i rum (jako alkoholi można użyć esencji do alkoholu). Na koniec filtrujemy nalewkę i zlewamy do butelek. Całość powinna jeszcze odstać około 6 miesięcy. Po tym czasie trunek jest gotowy do picia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation