Sernik z musem z kiwi
Biszkopt:
* 3 duże jajka
* 80 g mąki pszennej tortowej
* 70 g cukru
* 2 łyżki zimnej wody
* 1 łyżka oleju
* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
* 700 g twarogu sernikowego z wiaderka (2x350 g)
* 400 ml kremówki (2x200 ml)
* 2 kopiaste łyżki cukru pudru
* 2 galaretki o smaku kiwi
* 400 ml wrzątku (2x200 ml)
Mus z kiwi:
* 10 dużych, miękkich, mocno dojrzałych kiwi
* 1 łyżka cukru pudru
* 2 galaretki o smaku kiwi
* 350 ml wrzątku
Do dekoracji:
* bita śmietana
* plasterki kiwi
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 5-6 minut) a następnie dodajemy do nich wodę oraz olej i jeszcze chwilę miksujemy. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera, tylko co chwili połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 17-18 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt studzimy (jeśli mocno wyrósł, należy go odrobinę spłaszczyć kładąc na nim deskę lub delikatnie dociskając dłonią), zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy w formie.
Jedną galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i studzimy (powinna być całkiem chłodna, ale wciąż płynna).
200 ml kremówki ubijamy z łyżką cukru pudru i kiedy będzie sztywna dodajemy do niej ser. Masę miksujemy tylko do chwili połączenia się składników, a następnie wlewamy płynną galaretkę i miksujemy jeszcze chwilkę, aby składniki się połączyły (ale raczej nie dłużej niż 15-20 sekund).
Gotową masę serową wykładamy na przygotowany wcześniej biszkopt, wyrównujemy wierzch uszczelniając boki i wstawiamy do lodówki.
W czasie gdy masa tężeje, przygotowujemy mus z kiwi.
Owoce obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu aż owoce się zagotują*, po czym zdejmujemy je ognia i zalewamy dwiema, rozpuszczonymi we wrzątku galaretkami. Kiedy owoce z galaretką odrobinę przestygnie miksujemy je blenderem na gładki mus i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie zimny mus przelewamy na zastygniętą warstwę serową.
Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, do czasu aż mus stężeje.
Na mus wykładamy kolejną warstwę serową przygotowaną w taki sam sposób, jak warstwa która znajduje się pod musem i umieszczamy ciasto w lodówce, najlepiej na całą noc.
Po porcjowaniu na każdy kawałek ciasta nakładamy odrobinę bitej śmietany i plasterek kiwi.
Smacznego :)
* Jeśli uda Wam się kupić galaretkę która w swoim składzie ma roślinny zamiennik żelatyny, nie musicie obgotowywać kiwi, tylko zmiksujcie je surowe. Jeśli używacie klasycznej galaretki, pamiętajcie że kiwi zawiera enzym, rozkładający białko zwierzęce (czyli to, które znajduje się w żelatynie), przez co galaretka połączona z surowym kiwi nie zetnie się.
Źródło:
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2015/03/Sernik-z-musem-z-kiwi.html