Kuchnia

przepisy

Przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy

SIE 28, 2013 BY JOLA 2 KOMENTARZY KATEGORIA: PRZETWORY
Zupa pomidorowa, sos do pulpetów czy gołąbków nie może obyć się bez domowego przecieru pomidorowego.

Dobrze jest mieć kilka słoików na zimę.

Przecier pomidorowy

Składniki:

pomidory
sól
(na 1 kg pomidorów daję 0,5 łyżki soli)

Jeśli posiadamy własne pomidory i wiemy, że nie są pryskane, to nie zdejmujemy skóry, wycinamy tylko białe części.

Jeśli kupujemy i nie jesteśmy pewni, usuwamy skórę (zagotowujemy wodę w garnku, wrzucamy pomidory patiami, po ok 1 minucie wyławiamy i zdejmujemy skórę).

Pomidory umyte z wyciętymi białymi częściami ewentualnie obranymi ze skóry- kroimy na 4 części i wrzucamy do garnka, lekko rozgniatamy łyżką, aby trochę soku było na dnie garnka.

Wstawiamy na gaz i gotujemy, aż się rozgotują ok 0,5- 1 godziny (to zależy od dojrzałości pomidorów).

Powstałą pulpę przekładamy partiami do blendera i miksujemy.

Przecieramy przez sito i doprawiamy do smaku solą.

Zagotowujemy ponownie przetarty przecier i przelewamy do wyparzonych słoików (ja wstawiam umyte słoiki do nagrzanego piekarnika nastawionego na 100 stopni no ok 15 min.) .

Wstawiamy napełnione słoiki do piekarnika nagranego do 100 stopni i pasteryzujemy około 20 min. po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale słoiki wyciągamy dopiero jak piekarnik ostygnie.

Możemy również część przecieru zrobić z dodatkiem czosnku i bazylii.
Dodajemy rozgnieciony czosnek oraz rozkruszoną w dłoniach bazylię w momencie dodanie soli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation