Kuchnia

Kuchenne pichcenie

PASTA CUKINIOWA

Składniki:
1 średnia cukinia
1-2 cebule dymki lub 1 por – drobno posiekane
1-2 ząbki czosnku – przeciśnięte
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie)

Wykonanie:
Cukinię startą na drobnej tarce (wraz ze skórką!) umieścić w sitku na 30 minut aby odciekła. Po tym czasie dodatkowo wycisnąć w dłoniach aby pozbyć się jak najwięcej soku.

W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebule/pora wraz z czosnkiem. Dodać startą cukinię i dusić na średnim ogniu, do czasu aż nabierze konsystencji “marmolady” (20-30 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem i parmezanem.

Podawać jako dodatek do mięs (np. “farsz” do grillowanego kurczaka) lub jako “smarowidło” do pieczywa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation