Kuchnia

praktyczne

Czyściłeś piekarnik w zły sposób przez całe swoje dotychczasowe życie. To właściwy i genialny trik!

Potrzebujesz do tego:
- wodę
- butelkę ze spryskiwaczem - proszek do pieczenia (soda oczyszczona)
- ściereczkę
- ocet
- małą miseczkę
Najpierw zajmij się czyszczeniem środka piekarnika:
1. Usuń zawartość z piekarnika.
2. Wymieszaj kilka łyżek sody oczyszczonej z wodą w miseczce. Powinna powstać pasta, którą umieścisz na powierzchni, która wymaga czyszczenia. 3. Posmaruj mieszanką brudne miejsca w piekarniku. Soda zmieni kolor na brązowy.
4. Pozostaw taką miksturę na noc – co najmniej na 12 godzin.
5. Po upływie czasu, mokrą ściereczką postaraj się usunąć jak największą ilość sody.
6. Ocet wlej do butelki ze spryskiwaczem. Spryskaj powierzchnie, na których widoczne są jeszcze pozostałości po sodzie oczyszczonej.
7. Przetrzyj wnętrze piekarnika wilgotną ściereczką.
8. Włóż wszystkie półki z powrotem do środka.
9. Włącz piekarnik. Ustaw niską temperaturę i pozwól mu pracować przez około 15 minut aż do wyschnięcia.

Czyszczenie szyby piekarnika:
1. Tak samo zrób pastę z sody oczyszczonej i wody. 2. Nałóż mieszankę na szybę.
3. Pozostaw na 30 minut.
4. Użyj ściereczki, aby wytrzeć do sucha powierzchnię. Efekt końcowy jest nieprawdopodobny! Szkoda, że nie znałam tego wcześniej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation