Design

Design

Ciastka półfrancuskie z jabłkami

składniki:
250 g tłustego lub półtłustego białego sera (nie kremowego twarożku)
250 g zimnego masła
250 g mąki pszennej
3 kwaśne jabłka
szczypta soli
cukier puder

Ciastka półfrancuskie z jabłkami - sposób przygotowania: Ser zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj pokrojone na kawałki masło, zmielony ser i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3-4 mm. Szklanką wykrawaj krążki. Na każdym ułóż kawałek obranego jabłka (około1/8) i zegnij krążek ciasta na pół. Układaj na wyłożonej papier blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut, aż ciasteczka będą złocistobrązowe. Wystudź i posyp cukrem pudrem.

Podziel się
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation