Kuchnia

Kulinaria

Lody czekoladowe z miodem
Składniki:
500 ml pełnotłustego mleka
150 g gorzkiej czekolady
4 jajka
85 g cukru
szczypta soli
2 łyżki miodu
krokant do dekoracji

Do garnka z mlekiem dodajemy połamaną na kostki czekoladę i podgrzewamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka ubijamy z cukrem (odkładamy 1 łyżkę cukru) na jasną, gęstą masę. Stopniowo wlewamy mieszankę mleczno-czekoladową. Całość przelewamy do czystego garnka i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa będzie gładka i gęsta. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo wsypując pozostały cukier aż piana będzie sztywna. Do masy czekoladowej dodajemy miód i delikatnie mieszając – pianę z białek. Przekładamy do miseczek i wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.
Podajemy posypane krokantem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation