Kuchnia

kuchnia

Sernik pistacjowy
Spód
Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1/3 szklanki cukru
140g masła
łyżeczka sody oczyszczonej
małe jajko lub większe żółtko

Suche składniki wymieszać ze sobą, dodać zimne masło, posiekać, aż będzie w mniejszych kawałkach.
Dodać jajko i wyrobić gładkie i zwarte ciasto, rozwałkować i wylepić nim dno oraz boki formy o średnicy 23cm. Przykryć folią lub papierem do pieczenia, wsypać obciążniki w postaci grochu lub fasoli.
Podpiec ok. 20 minut w 180ºC, w międzyczasie przygotować masę serową.
Pistacjowa masa serowa
Składniki:

1kg mielonego twarogu
3/4 szklanki śmietany kremówki
4 duże jajka
300g niesolonych pistacji*
sok i skórka otarta z jednej limonki
3/4 szklanki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
odrobiona zielonego barwnika**

Pistacje zmielić w blenderze, gdy będzie w postaci małych okruszków dodać śmietanę i ponownie zmiksować do uzyskania pasty.
W misie miksera utrzeć twaróg z cukrem oraz jajami, na sam koniec dodać masę pistacjową, mąkę, sok i skórkę z limonki oraz ewentualnie odrobinę zielonego barwnika.
Masę przełożyć na podpieczony spód.
Piec ok. 60-80 minut w 160ºC, aż wierzch sernika będzie ścięty.
Upieczony całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną oraz posiekanymi orzechami.* - waga bez łupinek. Przed zmieleniem polecam uprażyć orzechy na patelni, wydobędzie to ich aromat i smak.
** - nie jest on konieczny ;)
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation