Kuchnia

masarnia

Szynka z kurczaka o smaku pizzy - Kasia Gotuje Blog - Moja pasja - Gotowanie

Składniki

750g piersi z kurczaka
3 pieczarki
1/3 czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
łyżkę oregano
łyżeczkę bazylii
pół łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki soli peklującej
1/3 wody
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę 1x1cm, część miksujemy blenderem, albo mielimy w maszynce.

Rozdrobnione mięso mieszamy z solą, solą peklującą, pieprzem, bazylią i oregano, dodajemy 1/3 szklanki wody i wyrabiamy tak długo, aż mięso pochłonie cały płyn.

Paprykę i czosnek kroimy w drobną kostkę, pieczarki kroimy w cienkie paski.

Do przyprawionego mięsa dodajmy pokrojone warzywa i delikatnie całość mieszamy.

Mięso przekładamy do szynkowaru, dociskając mocno, aby nie zostały puste miejsca. Szynkowar wkładamy do garnka, zalewamy go do 3/4 wysokości i parzymy (czyli gotujemy na bardzo małym ogniu) od momentu zagotowania się wody przez 60 minut.

Szynkowar wyciągamy, ustawiamy do góry dnem, aż ostygnie. Następnie zamknięty przekładamy do lodówki na minimum 10 godzin. Po tym czasie dno szynkowaru zanurzamy w gorącej wodzie i wyciągamy szynkę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation