Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

SALTIMBOCCA Z POLĘDWICZEK WIEPRZOWYCH

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
1 mała polędwiczka wieprzowa
1 ząbek czosnku
oliwa
listki szałwii
kilka plastrów długodojrzewającej szynki
sól i pieprz do smaku
sos: 1 łyżka masła, pół lampki białego wytrawnego wina, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
Polędwiczkę kroimy na plastry o grubości 2 cm. Wkładamy do pojemnika, dodajemy posiekany drobno czosnek, polewamy 2 łyżkami oliwy, delikatnie mieszamy i odkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Mięso wyjmujemy z lodówki na około pół godziny przed smażeniem. Plastry delikatnie rozgniatamy palcami, by je rozbić (możecie to zrobić uderzając je dłonią, ja zdecydowanie bardziej wolę to robić palcami). Mięso przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na każdym kawałku układamy listek szałwii. Szynkę przycinamy na wielkość pojedynczej porcji mięsa, układamy na szałwii (możecie sobie ułatwić smażenie przypinając szynkę do mięsa wykałaczką. Ja tego nie robię). Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy polędwiczki (szynką do dołu) i smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Przy przewracaniu na drugą stronę należy to robić delikatnie, aby szynka nie odpadła.Usmażone mięso zdejmujemy z patelni, rozpuszczamy łyżkę masła, wlewamy wino, dodajemy sok z cytryny. Kiedy sos się zagotuje, dokładamy polędwiczki i smażymy przez 2 minuty, polewając je sosem z patelni. Podajemy z dodatkiem lekkiej sałatki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation