Kuchnia
muffins
Babeczki z Myszką Miki
Składniki na babeczki:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
2 łyżki kakao
0,5 tabliczki czekolady
1 jajko
+ciemna czekolada do zrobienia dekoracji
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
1/2 tabliczki ciemnej czekolady
1/4 tabliczki jasnej czekolady
Wszystkie suche składniki z wyjątkiem kakao mieszamy razem w misce.
Czekoladę rozpuszczamy w misce z 1/3 ilości mleka i kakao. Można zrobić to kładąc miskę na garnek z gotującą się wodą – wtedy będziemy mieć pewność, że nic się nie przypali.Do wymieszanych suchych składników dodajemy resztę mleka, jajko i olej. Dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.Kiedy czekolada zupełnie się rozpuści odstawiamy ją do przestudzenia – żeby połączyć ją z resztą ciasta nie może być zbyt gorąca. Po przestudzeniu przekładamy do czekolady połowę białego ciasta i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładamy na zmianę białą i ciemną masę.Pieczemy około 25-30 minut aż babeczki będą rumiane. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Znacznie łatwiej odkleić je wtedy od papierowych papilotek.Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Topimy ciemną i białą czekoladę. Dzielimy serek mascarpone na dwie części – większą i mniejszą. Większą część łączymy z ciemną czekoladą energicznie mieszając, mniejszą z białą. Obydwa kremu przekładamy do worka cukierniczego.
Potrzebna będzie też dekoracja. Rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę przekładamy do woreczka strunowego. Odcinamy mały rożek i wyciskamy kontury Myszki Miki na papierze do pieczenia (można skorzystać z szablonu). Odstawiamy do całkowitego stężenia.Przed nałożeniem kremu warto upewnić się czy babeczki są zupełnie zimne.Na każdej babeczce wyciskamy różyczkę z kremu i dekorujemy czekoladkami w kształcie Myszki Miki.
MA==