Inne

kuchnia

Ziemniaki w świeżych ziołach

Co będzie potrzebne?
2 kg ziemniaków (nierozpadających się podczas gotowania)
1 szklanka oliwy (najlepiej smakowej domowej roboty)
kilkanaście gałązek świeżego tymianku
4 gałązki świeżego rozmarynu
4 gałązki świeżej szałwii
kilkanaście listków świeżej bazylii
kilka listków świeżej mięty
1 papryczka chilli
3 ząbki czosnku
sól
pieprz

+ garnek do gotowania, miska, blender, naczynie do zapieczenia

Jak to zrobić?
Ziemniaki obieramy, myjemy, co większe przekrawamy na pół albo cztery części. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości.
W międzyczasie oliwę mieszamy z ziołami, czosnkiem i połową papryczki (drugą połowę kroimy na plasterki, tak jak to widać na zdjęciach) i blenderujemy do rozdrobnienia.
Ugotowane ziemniaki mieszamy z ziołową oliwą, dodajemy sól i pieprz do smaku, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku do zezłocenia (ok. 20-30 min, w temp. 180-200 st. C). Można użyć funkcji "grill-góra" - będzie szybciej, niemniej ziemniaki nie zdążą przejść smakiem zaprawy.
Pałaszujemy z ulubionym mięsem albo jajkiem sadzonym. Same też smakują cudownie :)
Smacznego!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation