Kuchnia

zdrowe jedzonko

Pasztet warzywny doskonały » Jadłonomia
Pasztet warzywny doskonały


Składniki:
kasza jaglana, marchew, orzechy, pietruszka, por
Danie:
do chleba
Dieta:
bez cukru
Pa­mię­ta­cie pasz­tet z so­cze­wi­cy z żu­ra­wi­ną, o któ­rym pi­sa­łam w zimie? A pasz­tet z fa­so­li z jabł­kiem? Albo ten z so­cze­wi­cą i su­szo­ną śliw­ką? Jeśli pie­kli­ście jeden z tych pasz­te­tów i sma­ko­wa­ły wam tak jak mi, to mam dla Was dobrą wia­do­mość – naj­lep­sze jesz­cze przed Wami.

To chyba naj­lep­szy pasz­tet, jaki kie­dy­kol­wiek zro­bi­łam. Jest wil­got­ny, zwię­zły, świet­nie się kroi, do­brze roz­sma­ro­wu­je się na chle­bie, a do tego ma wspa­nia­ły aro­mat du­szo­nych wa­rzyw i orze­chów. Do­sk­na­le sma­ku­je za­rów­no z chrza­nem, jak i z klek­sem żu­ra­wi­ny; można zjeść go na paj­dzie do­bre­go chle­ba, a można po pro­stu zjeść gruby pla­ster bez żad­nych do­dat­ków. W smaku nie przy­po­mi­na tak bar­dzo pasz­te­tów mię­snych, jak wspo­mnia­ne wyżej pasz­te­ty so­cze­wi­co­we – jest słod­szy, de­li­kat­niej­szy i tro­chę ina­czej do­pra­wio­ny. Dla mnie tak wła­śnie po­wi­nien sma­ko­wać we­ge­ta­riań­ski pasz­tet.


Pasztet warzywny doskonały

Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki na jedną keksówkę o wymiarach około 30 x 12 cm:
1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / około 3/4 suchej szklanki kaszy
1 szklanka orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze
100 ml oleju roślinnego
2 marchewki
2 pietruszki
1 por, tylko biała część
2 laski selera naciowego
2 ząbki czosnku, posiekane
2 – 3 łyżki sosu sojowego
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki tymianku
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Pora po­kro­ić na cien­kie ta­lar­ki, na dnie du­że­go ron­dla lub garn­ka roz­grzać olej. Dodać pory, li­ście lau­ro­we, ziele an­giel­skie i sma­żyć na nie­wiel­kim ogniu do czasu, aż por bę­dzie szkli­sty i mięk­ki. W tym cza­sie mar­chew­ki oraz pie­trusz­ki obrać i ze­trzeć na tarce, seler na­cio­wy po­kro­ić w cien­ką kost­kę, a czo­snek po­sie­kać.
Kiedy pory będą ze­szklo­ne, wyjąć ziele an­giel­skie oraz li­ście lau­ro­we, dodać przy­go­to­wa­ne wa­rzy­wa, po­sie­ka­ny czo­snek i dusić na małym ogniu przez około 10 – 15 minut, czyli do czasu, aż wa­rzy­wa będą bar­dzo mięk­kie.
Mięk­kie wa­rzy­wa prze­ło­żyć do dużej miski. Dodać ugo­to­wa­ną kaszę ja­gla­ną, orze­chy, olej oraz po­zo­sta­łe przy­pra­wy i zmie­lić wszyst­ko na gład­ką masę. Do­pra­wić do smaku solą i czar­nym pie­przem. Prze­ło­żyć do kek­sów­ki wy­ło­żo­nej pa­pie­rem do pie­cze­nia lub po­sma­ro­wa­nej ole­jem i piec przez 30 – 45 minut w pie­kar­ni­ku roz­grza­nym do 200 stop­ni. Wyjąć, stu­dzić przez całą noc, a rano kroić.
Po­ra­dy:

Żeby pasz­tet był jesz­cze lep­szy i nie miał wil­got­ne­go spodu naj­le­piej jest piec go w fo­rem­ce po­sma­ro­wa­nej ole­jem oraz grubo wy­sy­pa­ną bułką tartą lub w wer­sji bez­glu­te­no­wej mie­lo­ny­mi orze­cha­mi.
Jeśli po upły­wie czasu pasz­tet nie ma zło­te­go wierz­chu na­le­ży do­pie­kać go ko­lej­ne 10 – 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation