Kuchnia

Kuchnia

U Karmel-itki.: Już jesień? DYNIOWA KONFITURA Z LAWENDĄ. DYNIOWA KONFITURA Z LAWENDĄ.
/autorski;/

1 kg obranej dyni
3/4 kg cukru
szczypta lawendy suszonej

Obraną dynię, pokrojoną w średnią kostkę, zasypałam cukrem
i pozostawiłam na godzinę - dwie, aby dynia puściła sok.
Następnie podgrzałam całość, doprowadziłam do wrzenia i często
mieszając, gotowałam aż do wyparowania soku (trochę to potrwa).
Kiedy sok wyparuje, a dynia zacznie się podsmażać, dodaję lawendę
i mieszając ciągle, smażę ją aż do uzyskania naprawdę mocnej gęstości.
Gorącą konfiturę przekładam do wymytych i wyparzonych słoiczków,
zakręcam.
Można odstawić do góry dnem - też będzie konfitura bardzo trwała,
ja jednak, aby dodatkowo przedłużyc jej trwałość pasteryzowałam
ok. 10-20 minut, w zależności od wielkości słoiczków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation