Kuchnia

Kulinaria

Chipsy paprykowe. Z MARCHEWKI

Składniki (na porcję lub dwie):
300g marchwi (2 duże)
1 łyżka oleju rzepakowego
Odrobina soli
Ulubione przyprawy (u mnie papryka w proszku i papryka chili)

Marchewkę umyć i obrać. Pokroić w średniej grubości plasterki- ok 3 mm (zbyt grube nie będą chrupiące, a za cienkie- spalą się).
Nastawić piekarnik na 200 stopni C.
Plasterki wrzucić do miski, dolać olej i dokładnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim równomiernie przygotowane plasterki. Posolić je i przyprawić z obu stron.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min co jakiś czas obracając (żeby się nie przypaliły i odpowiednio powyginały).

Chipów można nie przyprawiać i przygotować do nich ulubiony dip :)

Przybliżona wartość kaloryczna: ok. 175 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation