Kuchnia

przyprawy i zioła

Domowa “jarzynka”

Obrane warzywa (marchew, seler i pietruszkę) wrzuć do wrzątku na 2 min. Wystudź pod lodowatą wodą. Gdy wyschną, zetrzyj je na tarce o dużych otworkach. Rozsyp na kratce wyłożonej papierem, susz 2 godz. w temp. 100 st. (drzwiczki piekarnika uchyl). Będzie ona świetnym dodatkiem do zup i sosów!
2
Chcesz zrobić uniwersalną przyprawę?

W młynku do kawy zmiel 250 g suszonej włoszczyzny. Do proszku dodaj po 2 łyżki: kurkumy, granulowanego czosnku oraz soli morskiej.
3
Aromatyczny grzybowy proszek

Masz w domu suszone grzyby? Zrób z nich przyprawę, która znakomicie wzbogaci smak sosów i mięsnych dań. Grzyby zmiel na proszek w młynku do kawy i wymieszaj z mieloną prażoną cebulką (w proporcji 3:1).
4
Coś na słodko

Wymieszaj po łyżce mielonego kardamonu, cynamonu i kakao. Dodaj 2 łyż. cukru i łyżeczkę suszonego imbiru. Posypuj przyprawą desery!
5
Zioła nadadzą smaku

Suszone zioła: gałązki luźno zwiąż w pęczki. Powieś łodyżkami do góry w miejscu przewiewnym i zacienionym. Suche pokrusz.

Mrożone: listki włóż do pojemniczków na kostki lodu, zalej wodą i zamroź. Dodawaj do zup i sosów.
6
Przyprawy do mięsa

Idealną przyprawę do dań mięsnych zrobisz z suszonych ziół. Wymieszaj w równych proporcjach: tymianek, majeranek, bazylię, natkę pietruszki oraz rozmaryn.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation