Kuchnia

Drugie dania

Stek z polędwicy wołowej
Składniki
800 g polędwicy wołowej
100 ml oleju
4 ząbki czosnku
1 kg świeżego szpinaku
1/4 kostki masła
150 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki soli morskiej
świeżo mielony pieprz
do dekoracji 1 gałązka rozmarynu
Sposób przygotowania
1 Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie czyścimy z błon. Następnie formujemy tak, by dało się z niego wykroić równe steki. Ostrym nożem kroimy mięso na porcje o grubości 4-5 cm. Na patelni rozgrzewamy olej.

2 Steki smażymy od 1 do 6 minut z każdej strony - na początku w bardzo wysokiej temperaturze, później zmniejszamy płomień. Stopień wysmażenia sprawdzamy, naciskając befsztyk palcem im większy stawia opór, tym mocniej jest wysmażony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation