Kuchnia

Przepisy

Ciasto z masą truskawkową

Biszkopt:
3 jajka,
3/4 szkl. cukru,
3/4 szkl. mąki pszennej,
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką.
Przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec o. 30 min w temp. 170st. Ostudzić i przepołowić.

Masa truskawkowa:
90 dag świeżych lub mrożonych truskawek,
1i1/4 szkl. wody,
2 galaretki truskawkowe,
2 budynie śmietankowe,
szkl. cukru.

Truskawki (mrożone rozmrozić) zalać 3/4 szkl. wody, dodać cukier i zagotować. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Następnie wsypać galaretki, dokładnie wymieszać.
Budynie rozrobić w 1/2 szkl. wody, wlać do gotujących się owoców. Stale mieszając, zagotować. Masę przestudzić, następnie przełożyć nią blaty ciasta. Schłodzić.

Wierzch:
1/2 l śmietanki 30%,
3 łyżki cukru pudru,
2op. śmietan-fixu,
60g herbatników,
50g gorzkiej czekolady.

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz śmietan-fixy. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Herbatniki oraz czekoladę zmiksować w blenderze. Posypać wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation