Kuchnia

Coś na ząb

Domowe bułki do hamburgerów

Składniki:

45ml mleka
235ml wody
35g masła
420g mąki (dałam więcej o około 100g)
7g drożdży suszonych
35g cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
2 jajka
jajko do posmarowania
ziarna sezamu do obsypania

Wykonanie:

W rondelku podgrzej wodę, cukier masło i mleko. Podgrzewaj aż masło i cukier się rozpuści, nie gotuj. Odstaw.

W między czasie w misie miksera wymieszaj 400g mąki, sól i drożdże. Dodaj przestudzone wcześniej składniki oraz roztrzepane jajka. Wyrabiaj hakiem do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) aż składniki się połączą, a następnie dodawaj po łyżce mąki do chwili aż ciasto zacznie odchodzić od ścian miski, ale będzie się jeszcze lekko kleiło. Wyrabiaj około 6-7 minut, a następnie przykryj miskę i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Po tym czasie z ciasta uformuj 9 równych bułeczek zagniatając ciasto do środka. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, w lekkiej odległości od siebie.
Przykryj i odstaw na kolejne 30-40 minut. W między czasie roztrzep jajko.

Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i obsyp ziarnem sezamu.
Piecz około 13 minut w temperaturze 200oC. Kiedy przestygną, przekrój na pół i włóż ulubione dodatki. U nas były klasyczne: burger wołowy, pomidor, cebula, ogórek kiszony, majonez i ketchup, pycha!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation