Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
BAZYLIOWE CURRY Z KURCZAKA | COOL & MINTY
SKŁADNIKI / 4 porcje
2 filety z kurczaka
1 cytryna
1 cebula
1 mała czerwona papryka
1 mała papryczka chili lub 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili/ można pominąć lub dać mniej
1 mała cukinia
1 mango
2 cm kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2-3 łyżki tajskiej pasty curry / polecam TAKĄ
2 duże pomidory malinowe
1 łyżeczka curry w proszku
1 puszka mleka kokosowego lub śmietanki 30% (400 g)
1/2 szklanki posiekanych listków bazylii
1/4 szklanki posiekanej kolendry
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO: pokruszony kozi twarożek, indyjski chlebek naan, ugotowany na parze ryż
WYKONANIE
Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Każdy filet kroimy na 4 mniejsze kawałki, które następnie kroimy w drobne i cienkie paski. Przekładamy do miseczki, doprawiamy solą i curry w proszku, a następnie nacieramy pastą curry i skrapiamy 2-3 łyżkami soku z cytryny. Odstawiamy do zamarynowania.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek oraz imbir obieramy i ścieramy na tarce. Cukinię myjemy, odcinamy końce, kroimy wzdłuż na na pół, a następnie w cienkie półplasterki. Mango myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę i papryczkę chili myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i również drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną cebulę i mieszając od czasu do czasu smażymy na średnim gazie przez około 2-3 minuty, aż zmięknie i zrobi się szklista. Dorzucamy starty na tarce czosnek i imbir. Mieszamy i smażymy około 1 minutę, uważając, aby nie przypalić czosnku.
Zwiększamy płomień do dużego i dorzucamy pokrojonego i zamarynowanego kurczaka wraz z pastą. Obsmażamy 2-3 minuty z każdej strony, dodajemy paprykę i papryczkę chili. Smażymy całość przez około 2 minuty, dodajemy pokrojone pomidory i mleko kokosowe lub śmietankę.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na małym gazie pod lekko uchyloną pokrywką przez około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Dodajemy posiekaną bazylię oraz pokrojone w kosteczkę mango i gotujemy przez kolejne 2 minuty.
Przed podaniem posypujemy kolendrą i ewentualnie pokruszonym kozim twarożkiem
Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia i ugotowanym na parze ryżem lub chlebkiem naan.
NAAN:
SKŁADNIKI / 6-8 chlebków
150 ml letniego mleka
150 ml naturalnego jogurtu
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy + 1 łyżeczka do posmarowania ciasta
30 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suchych
420 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 jajko / roztrzepane
WYKONANIE
Do miseczki kruszymy drożdże świeże lub wsypujemy suche, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i zalewamy letnim ( nie gorącym) mlekiem, . Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce np. koło grzejnika.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, 2 łyżki oliwy, jogurt naturalny i roztrzepane jajko. Wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży.
Mieszamy do połączenia składników - początkowo łyżką zagarniając suche składniki do mokrych, później wyrabiając ciasto rękami do momentu, aż będzie można uformować z niego kulę. Na tym etapie polecam użyć miksera z końcówką do ciast drożdżowych tzw. hakiem.
Oprószmy ciasto mąką i formujemy kulę. Przekładamy na blat oprószony mąką i wyrabiamy rękami ok. 10 minut, do momentu aż ciasto będzie delikatne, gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i smarujemy oliwą.
Wkładamy do dużej miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1-2 godziny. W tym czasie ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C bez termoobiegu. Na najniższej półce piekarnika ustawiamy blaszkę (np. keksówkę) wypełnioną gorącą wodą. Dzięki temu chlebek podczas pieczenia nie będzie wysychał.
Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i tniemy go na 6-8 części. Każdą część delikatnie rozciągamy nadając jej charakterystyczny kształt łezki.
Układamy kolejno na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia szerokiej blaszce z wyposażenia piekarnika.
Pieczemy ok. 5 min. na najwyższej półce piekarnika, po czym odwracamy chlebki na drugą stronę i pieczemy kolejne 5 minut. Chlebki nabiorą złocistego odcienia i lekko się napuszą.
Podajemy na ciepło lub na zimno np. jako dodatek do kurczaka w sosie curry lub kurczaka tikka masala.
MA==