Kuchnia

Sałatki

SAŁATKA Z JARMUŻU I BRUKSELEK Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM
Składniki: • kilka liści jarmużu • 1 marchewka pomarańczowa • 1 marchewka fioletowa • kilka brukselek • kawałek korzenia topinamburu • 2-3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika • kilka listków natki pietruszki • szczypta cukru • szczypta soli
sos: • 2 łyżki musztardy francuskiej • 2 łyżki miodu • 2 łyżki sosu sojowego (np. Kikkoman) • 10 łyżek oliwy • 2 łyżki soku z cytryny • szczypta pieprzu • tabasco czosnkowe (np. TABASCO®)
Wykonanie: Musztardę i miód wymieszać z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Powoli dolewać olej, cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i dla nadania ostrości kilkoma kroplami tabasco z czosnkiem. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki. Brukselkę rozdzielamy na pojedyncze listki. Blanszujemy jarmuż i brukselkę w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Studzimy warzywa. Marchewki i topinambur obieramy. Przy pomocy obieraczki z marchewek ścinamy cienkie długie paski. Topinambur kroimy w bardzo cienkie płatki. Marchew i topinambur wrzucamy na kilka minut do wody z lodem, dzięki temu będą bardziej chrupiące. Odcedzamy, lekko osuszamy i mieszamy razem z pozostałymi składnikami. Sałatkę polewamy sosem i obsypujemy obficie prażonymi pestkami słonecznika oraz drobno posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation