Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Aroniówka

Składniki:
1 kg owoców aronii
0,5 l litra spirytusu
0,5 l wódki 40 proc.
kawałek świeżego korzenia imbiru (2- 3 cm) laska wanilii

Przygotowanie:
Owoce aronii umyć, osuszyć i zamrozić (najlepiej przez przynajmniej jeden dzień). Następnie odmrozić i przesypać do słoja (część owoców można lekko rozgnieść). Dodać cukier, obrany i pokrojony na drobne kawałeczki świeży korzeń imbiru, przeciętą wzdłuż laskę wanilii, spirytus i wódkę. Szczelnie zakręcić i pozostawić w nasłonecznionym, ciepłym miejscu przez około miesiąc. Od czasu do czasu mieszamy delikatnie zawartość słoja, aby cukier dokładnie się rozpuścił. Po upływie miesiąca nalewkę odcedzamy przez gęste sitko lub gazę i przelewamy do butelek. Szczelnie zakręcamy i pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na kilka miesięcy, aby nalewka "dojrzała".
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation