Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

EKSPRESOWE I ZDROWE CIASTECZKA.
przepis na 7 ciastek
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mąki gryczanej (można zmielić kaszę)
6 suszonych daktyli
5 łyżek mleka (roślinne lub zwykłe)
50 g masła orzechowego
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki syropu klonowego (lub z agawy / miodu)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/3 łyżeczki sody
ewentualnie płatki migdałów

Daktyle namaczamy w podgrzanym mleku przez około 10-15 minut. Dodajemy: masło orzechowe, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i miksujemy blenderem na gładką masę. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Następne wsypujemy suche do mokrych i mieszamy, zagniatając ciasto. Z masy formujemy kulki, spłaszczamy je na kształt ciasteczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez około 15 minut - na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation