Kuchnia

Ciasta

makowiec z kruszonka

Składniki:

Ciasto (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
150g miękkiego masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4-1/5 szklanki mleka

Nadzienie:
500g maku
1L mleka
3 jajka
110g cukru
skórka starta z pół cytryny
200g zmielonych migdałów
100g rodzynek
50ml rumu
3/4 łyżeczki aromatu migdałowego

Kruszonka:
150g mąki
50g zmielonych orzechów laskowych
120g zimnego masła
80g cukru

Nadzienie:
1. Rodzynki zalać rumem i odstawić na parę godzin, najlepiej na noc.

2. Mleko zagotować, wsypać mak i gotować na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając (przykryć przykrywką, ale zostawić szczelinę, aby para trochę uchodziła, inaczej mak może wykipieć). Odstawić do ostygnięcia.

3. Zimny mak osączyć i zemleć 4 razy (tak 4!).

4. Do maku dodać 3 jajka, 110g cukru, skórkę cytrynową, migdały, osączone rodzynki i aromat migdałowy, wymieszać.

Kruszonka:
5. Składniki na kruszonkę szybko zagnieść, żeby powstały okruchy, odstawić.

Ciasto:
6. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

7. Masło utrzeć (około 4 minut). Wyspać połowę cukru pudru, cukier waniliowy i dodać jedno jajko, chwilę miksować, aż składniki się połączą. Następnie dodać resztę cukru pudru i kolejne jajko, dokładnie wymieszać.

8. Dodać w 3 partiach mąkę, dolewając odrobinę mleka, tylko nie za dużo, ciasto ma być gęste.

9. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26cm, wyrównać. Na wierzch wyłożyć równomiernie masę makową i na końcu posypać ciasto kruszonką. Piekłam w temperaturze 180oC przez 55 minut na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation