Kuchnia

dania obiadowe

Wrapsy z pełnoziarnistych naleśników z wędzonym łososiem

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 150 g
mleko 300 ml
woda mineralna 100 ml
masło topione 45 ml
jajka 110 g
cukier 2 1⁄2 g
serek kanapkowy 200-250 g
sok z limonki 15-30 ml
skórka z limonki 10 g
chrzan 15 g
jabłka 75 g
pieprz kolorowy b.d.
szpinak świeży b.d.
łosoś wędzony 150 g
orzechy włoskie 30 g
ogórek świeży 35 g
sól b.d.

ełnoziarniste naleśniki/ 10 szt.

150 g mąki pszennej pełnoziarnistej/pszennej razowej typ 2000
300 ml mleka
100 ml wody mineralnej
3 łyżki topionego masła/oliwy
2 jajka
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru

Serek z jabłkiem i chrzanem:

200-250 g śmietankowego serka "kanapkowego"
1-2 łyżki soku z limonki lub cytryny
łyżka startej skórki z limonki lub cytryny
2 cm świeżo startego chrzanu lub łyżka chrzanu ze słoiczka
1/2 jabłka
sól, kolorowy pieprz

Dodatki:

liście świeżego szpinaku (można zastąpić rukolą, roszponką lub sałatą lodową)
150 g wędzonego łososia (u mnie "polędwica" wędzona na zimno)
garść orzechów włoskich
świeży ogórek

Mąkę wsypujemy do misy, mieszamy z solą i cukrem. Dodajemy mleko oraz wodę i mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy dwa rozbełtane jajka i roztopione wcześniej, a następnie ostudzone masło (lub oliwę).
Na małym ogniu rozgrzewamy suchą patelnię (tłuszcz nie jest potrzebny dzięki dodatkowi masła do ciasta). Wylewamy chochlę ciasta, rozprowadzamy je na patelni i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony. Czynność powtarzamy. W razie potrzeby odsączamy naleśniki z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego (raczej nie będzie to potrzebne).
W trakcie smażenia naleśników mieszamy serek śmietankowy z tartym chrzanem, solą i pieprzem. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny i dodajemy razem ze skórką do serka.
Na środku każdego naleśnika smarujemy łyżkę serka, kładziemy plastry łososia, orzechy włoskie, listki szpinaku i plastry ogórka (ja kroiłam je pionowo przy pomocy obieraczki uzyskując "ogórkowe wstążki"). Naleśniki zawijamy w rulon i kroimy na dwie lub trzy części. Wkładamy do pudełka i wychodzimy z domu!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation