Kuchnia

Jedzonko

Proponujemy cynamonowe CIASTECZKA OWSIANE z dodatkiem kawałeczków jabłek i chrupiących orzechów. Jeżeli do ich przygotowania użyjemy miodu lub ksylitolu, zyskamy bardzo zdrową, pełnowartościową przekąskę.


Składniki:
2 i 1/2 szkl płatków owsianych
cztery łyżki mąki pszennej
2 twarde jabłka
2 jajka
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki mleka lub wody
3 duże łyżki miodu lub ksylitolu
pół szkl orzechów włoskich
pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Orzechy kruszymy na drobniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy i sprawdzamy, czy masa dobrze się lepi. Jeżeli jest za sucha, dodajemy odrobinę mleka lub wody, jeżeli zbyt rzadka, dosypujemy małymi porcjami płatki owsiane. Formujemy ciastka o średnicy około 5 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut, aż ciastka się zrumienią.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation