Kuchnia

Jedzonko

Sandacz
2 filety z sandacza
1 koper włoski (fenkuł)
1 kiść pomidorków koktajlowych
2 korzenie selera
2 gałązki świeżego tymianku
4 listki sałaty rukola
1 wyciśnięta cytryna
1/4 szklanki śmietany 30%
2 ząbki czosnku
pieprz biały, sól
3/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
WARTOŚCI ODŻYWCZE
390 kcal (jedna porcja)
1.
Ostrym nożem obierz selery, opłucz je, pokrój w plastry i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsącz i przetrzyj przez sito lub użyj miksera na wolnych obrotach. Dodaj masło, śmietanę, sól, pieprz do smaku i wymieszaj wszystko. Wstaw do ciepłego(50 st.) piekarnika.
2.
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i dorzuć ząbki czosnku wraz z gałązkami tymianku. Przesmaż je przez 2 minuty, mieszając, i wyjmij, by danie nie stało się gorzkie. Następnie dobrze opłukaną i wysuszoną rybę oprósz solą i pieprzem i smaż po kilka minut z obu stron. W trakcie smażenia zajmij się przygotowaniem sałatki.
3.
Umyj pod zimną wodą fenkuła, pomidory i rukolę i dobrze je wysusz. Pokrój pomidory w ćwiartki, koper włoski w cienkie paseczki, rukolę poszarp na małe kawałeczki. Skrop to wszystko oliwą, sokiem z cytryny, dodaj pieprz i sól. Gotową sałatkę posyp listkami tymianku i podawaj – jak na górnym zdjęciu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation