Kuchnia

Mniam mniam...

Tort dyniowy z kremem serowym
składniki:

ciasto (składniki na dwie warstwy)

2 szklanki mąki

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki imbiru

2/3 szklanki cukru (najlepiej brązowego)

150 ml mleka

210 ml pulpy dyniowej (przepis tutaj)

2 jajka

1/2 szklanki oleju rzepakowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

krem:

500g serka kremowego typu Philadelphia

150g masła

1/3 szklanki cukru

1 łyżeczka cynamonu



wykonanie:

Potrzebna będzie forma o średnicy 20-22cm, a najlepiej dwie, ponieważ ciasto podzielimy na dwie części i będziemy piec każdą warstwę oddzielnie. Można piec równocześnie na termoobiegu lub jeśli nie macie takiej możliwości, jedną po drugiej. Nie należy piec całej porcji ciasta jednocześnie z zamiarem przekrojenia, bo najprawdopodobniej powstanie zakalec.

1. W sporej misce umieszczamy jajka i cukier, które ucieramy. Następnie dodajemy pulpę, olej, ekstrakt i mieszamy. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z solą, imbirem, proszkiem i sodą oraz mleko cały czas mieszając tak długo, aż składniki się połączą.

2. Piekarnik włączamy i ustawiamy na 175-180 stopni.

3. Z papieru do pieczenia wycinamy koło o takiej średnicy jak tortownica i wykładamy jej dno. Przelewamy do niej dokładnie połowę ciasta. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Każdą z warstw pieczemy 25 minut, do tzw. suchego patyczka, a następnie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

4. W między czasie przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę (najlepiej przy użycia miksera), a następnie stopniowo dodajemy serek nie przestając ucierać. Pod koniec dodajemy cynamon.

5. Gdy warstwy wystygną smarujemy jedną z nich 1/4 kremu. Przykrywamy drugą warstwą, lekko dociskamy i smarujemy pozostałym kremem wierzch i boki, a następnie wygładzamy płaską łopatką lub szpatułą do kremu.

6. Ciasto możemy udekorować cynamonem przesiewając go ostrożnie przez szablon, aby otrzymać wzorek taki jak na zdjęciu. Ja swój szablon narysowałam sama, ale w google grafika na pewno znajdziecie coś podobnego.

Torcik należy przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation