Kuchnia

tarty

Tarta jagodowa z kremem budyniowym.

Składniki (forma o śr. 28 cm):

Ciasto:
110 g masła
220 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
1 żółtko
Kroimy masło na małe kawałki. Mąkę przesiewamy na blat. Robimy w mące zagłębienie i dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtko. Siekamy składniki nożem, a następnie zaczynamy szybko zagniatać ciasto.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykładamy ciastem formę do tarty. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170ºC ok. 20 minut (aż się zarumieni). Studzimy na kratce.

Krem budyniowy:
1/2 litra mleka
3/4 szklanki cukru
1/2 laski wanilii
1 łyżka masła
3 jajka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
100 g miękkiego masła
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy, aromat, łyżkę masła i gotujemy. W tym czasie ucieramy mikserem jajka z cukrem, dodajemy obie mąki i mieszamy. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy żeby budyń się nie przypalił i aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy budyń do całkowitego wystudzenia.
Masło ucieramy do białości na puszystą masę, stopniowo dodajmy budyń.
Na wystudzony spód wykładamy ok. 200 g jagód. Na jagody delikatnie wykładamy krem, następnie całość posypujemy pozostałymi jagodami. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na 1 - 2 h, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation