Kuchnia

wędlinka

Bernika - mój kulinarny pamiętnik: Aromatyczny pieczony boczek

Pieczony boczek

boczek surowy ok 1,20 kg
6-8 ząbków czosnku
1-2 łyżki musztardy francuskiej z gorczyca
3 łyżki suszonego majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 ziarna jałowca
1 łyżeczka pieprzu mielonego
olej lub oliwa



Do miski dajemy olej, musztardę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe zioła i przyprawy, mieszamy do uzyskania gęstej masy. Masą smarujemy boczek i odkładamy do lodówki, na co najmniej 12 h. Po tym czasie pieczemy go w 180°C przez ok. 60 minut. Nie jest konieczne dodawanie do pieczenia dodatkowego tłuszczu, ponieważ boczek ma go wystarczającą ilość. W trakcie pieczenia można do niego dorzucić ziemniaczki i mieć gotowy obiad.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation